NVO Mladi Romi uputila prijedlog Ministarstvu prosvjete: Unaprijediti položaj saradnika u socijalnoj inkluziji RE u obrazovanju u Crnoj Gori

NVO Mladi Romi, radi unapređenja položaja saradnika u socijalnoj inkluziji RE u obrazovanju, koji su od Ministarstva prosvjete angažovani za osnovne škole u Crnoj Gori, uz saglasnost svih saradnika, poslala je prijedlog ovom Vladinom resoru za povećanje zarada saradnika u socijalnoj inkluziji RE u obrazovanju, shodno otežavajućim oklonostima u radu.

 

 

Saradnici, odnosno medijatori su posrednici u komunikaciji i prevazilaženju problema i potreba roditelja RE djece i škole, a Strategijom za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana 2016-2020. predviđena je i realizovana standardizacija zanimanja i sistematizacija tog radnog mjesta.Oni se staraju da djeca redovno prisustvuju nastavi, izmiruju školske obaveze, ne zaostaju sa gradivom. Normom za zapošljavanje predviđeno je da medijator mora voditi brigu o najmanje 70 djece.

Nakon razgovora koje je NVO Mladi Romi obavila sa saradnicima različitih osnovnih škola, obaviješteni smo da smo da se u uslovima COVID-19 krize, njihov posao našao pred ozbiljnim izazovima. Budući da se školske aktivnosti sada osim u prostorijama škole, realizuju od kuće, odnosno onlajn, saradnici-medijatori našli su se u nezavidnom položaju, tj. specifičnim okolnostima u kojima svakodnevno moraju raditi.

Prema informacijama koje smo dobili, neki medijatori nekoliko puta u toku dana obilaze nekoliko škola, domaćinstava, zavisno od potreba učenika. Za obavljanje ovih aktivnosti nemaju obezbijeđen transport, pa izdatke za ove potrebe finansiraju iz svog budžeta. Takođe, neki objekti u kojima stanuju romski učenici nalaze se izvan grada, što iziskuje dodatne troškove.

Osim izdatka koji saradnici izdvajaju za prevoz, tu je komunikacija sa učenicima i roditeljima putem telefona koju medijatori takođe finansiraju iz svog budžeta, budući da mnoga djeca nemaju internet.

Ako imamo u vidu da medijatori brinu o 70 djece i da u nekim slučajevima ta djeca pohađaju različite škole koje su prilično udaljene, pa imaju obavezu i da im dostave materijal za nastavu, NVO Mladi Romi smatra da Ministarstvo u što skorijem roku treba da opredijeli dodatna sredstva za povećanje zarade saradnika.

Ministarstvo prosvjete smo podsjetili i da 10 saradnika, od 21 angažovanog u osnovnim školama u Crnoj Gori, dolazi iz RE zajednice koja je ekonomski najugroženija manjinska zajednica u Crnoj Gori i da njihova osnovna mjesečna nadoknada ne može podmiriti navedene troškove, budući da iznosi oko 280 eura. Takođe smo istakli da tokom ljetnjeg raspusta nisu angažovani, te samim tim nemaju primanja.

Saglasnost za podnošenje ovog prijedloga dali svi saradnici angažovani za radu u osnovnim školama u kojima ima romsko-egipčanske djece za školsku 2020/2021. godinu. Ovo je prva inicijativa koja ih povezuje u cilju zajedničkog rješavanja problema sa kojima se suočavaju, NVO Mladi Romi nastaviće da radi na unapređenju njihovog položaja.

Na teritoriji Podgorice angažovano je 11 saradnika, u Nikšiću troje, Beranama dvoje, na teritoriji opštine Tivat takođe dvoje, dok u opštinama Herceg Novi, Ulcinj i Bar o učenicima brine po jedan saradnik.

ROMACTED

romacted-logo

Glas studentima, podrška radnicima!

UNITEDWRM-18_-_projekat_finansira.JPG

Projekat stipendiranja romskih srednjoškolaca


baner_ref_projekat.jpg

Osnaživanje romskog civilnog sektora

RollUp_romi_2_final_-_za_sajt.jpg

Romi u medijima

medijiromi