SAOPŠTENJE: HITNO RIJEŠITI PROBLEM PREVOZA ROMSKIH UČENIKA SA CETINJA

NVO Mladi Romi – je danas UPUTILA apel Prijestonici Cetinje (Sekretarijatu za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti), Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, Ministartsvu pravde, ljudskih i manjinskih prava, kao i Prosvjetnoj inspekciji, za hitno rješavnje problema prevoza za učenike iz romske i egipćanske populacije iz naselja Zagrablje u Prijestonici.

Prema informacijama dobijenim od OŠ „Njegoš“, koja je jedna od škola u kojoj NVO Mladi Romi sprovodi projekat „Unapređenje osnovnog obrazovanja – prvi korak ka kvalitetnom srednjem obrazovanju“ prevoz nije organizovan od početka drugog polugodišta za RE učenike. Samim tim, 23 učenika nijesu u mogućnosti da redovno pohađaju nastavu uslijed neobezbijeđenog prevoza. Kako gradski prevoz u opštini ne funkcioniše, ne postoji drugi način da učenici mogu doći u školu i prisustvovati nastavi.

Ovo pitanje smatramo alarmatnim za rješavanje, jer predstavlja radnju koja je diskriminatorna prema RE zajednici, čime im se onemogućava redovno pohađanje nastave, sticanje znanja zajedno sa vršnjacima, što u krajnjem utiče na obrazovne ishode djece koja dolaze iz ove marginalizovane grupe. S obzirom na to da je saglasnost roditelja o neophodnosti prevoza prikupljena od strane škole, da je kombi vozilo koje obezbjeđuje opština u funkciji, a da je osoba koja je angažovana od ranije na poziciji vozača spremna za rad, apelujemo ovim putem da se ovo pitanje hzme u razmatranje i u najskorijem roku riješi na način da učenici iz RE zajednice nastave svoje redovne školske obaveze i pohađanje nastave.

Imajući u vidu informaciju da je problem nastao u dijelu koji se odnosi na izvor finansiranja vozača kombi prevoza, NVO Mladi Romi tražili su od nadležnih institucija da se hitno izjasne o tome i obavijeste OŠ „Njegoš“, i roditelje djece o svojoj odluci. Podsjetićemo da Ministartsvo prosvjete, nauke, kulture i sporta finansira prevoz za učenike RE populacije u Glavnom gradu i Opštinama Nikšić i Berane, te je stoga naš predlog da se ovakva praksa nastavi.

 

Glas studentima, podrška radnicima!

UNITEDWRM-18_-_projekat_finansira.JPG

Projekat stipendiranja romskih srednjoškolaca


baner_ref_projekat.jpg

Osnaživanje romskog civilnog sektora

RollUp_romi_2_final_-_za_sajt.jpg