Otvaranje kancelarije za saradnike u socijalnoj inkluziji RE u obrazovanju u OŠ „Mileva Lajović Lalatović“

NVO Mladi Romi je u petak, 9. oktobra 2020. posjetila Osnovnu školu „Mileva Lajović Lalatović“. Ovoj instituciji je kroz program podrške obrazovanju uz podršku Romskog obrazovnog fonda dostavljen školski pribor za učenike koji prvi put započinju školski život. Tom prilikom zvanično je počela da radi kancelarija za saradnike u socijalnoj inkluziji RE u obrazovanju, koja je opremljena tokom marta ove godine uz podršku Romacted programa koji finansira Evropska unija, a implementira Savjet Evrope u saradnji sa NVO Mladi Romi.

Izvršni direktor NVO Mladi Romi Samir Jaha izrazio je zadovoljstvo zbog saradnje sa OŠ „Mileva Lajović Lalatović“ i kazao da mu je drago što je NVO Mladi Romi uspjela da pomogne djeci koja prvi put stupaju u obrazovni sistem i saradnicama Valboni Nazi i Zoji Tarlamišaj iz RE zajednice.

- Drago nam je što smo u prilici da obezbijedimo i školski pribor za sve vaše prvake. Na nivou Crne Gore smo donirali 200 paketa školskog pribora za skoro sve RE prvake koji su ove godine upisani. Za našu organizaciju  će u narednom periodu unapređenje obrazovanja romske djece biti visok prioritet. Misija je da doprinesemo da se što više učenika, ljudi iz romske zajednice obrazuje, zaposli i samim tim budu korisni članovi društva – kazao je Jaha.

Jaha je istakao važnost mentorske podrške, kako u osnovnim, tako i u srednjim školama.

 

- Program mentorske podrške uspješno sprovodimo i u srednjim školama, gdje obuhvatamo svu djecu na nivou Crne Gore.

Direktorica OŠ „Mileva Lajović Lalatović“ Vera Božović zahvalila se NVO Mladi Romi na donaciji i kazala da se raduje budućoj saradnji.

- Dobrota i plemenitost i ovaj put našla prostor da dođe do onih kojima je najpotrebnija. Bez obzira na otežavajuće okolnosti u kojima se nalazimo, izazvane pandemijom kovida-19, dobroti ništa nije bilo brana. Danas u školi u upotrebu primamo prostoriju sa kancelarijskim mobilijarom i savremenom informatičkom opremom za koju je sredstva obezbijedila nevladina organizacija Mladi Romi. Tako će uslovi rada za saradnike u socijalnoj inkluziji i učenike iz RE zajednice biti bolji - kazala je direktorica.

Saradnice su most između roditelja i škole, brinu o tome da učenici redovno dolaze i rješavaju bilo koje prepreke na tom putu.

Saradnica Zoja Tarlamišaj zadovoljna je saradnjom sa učenicima i istakla da uvijek ima mjesta za unapređenje. Medijatorka Valbona Naza zahvalila se na donaciji koja je, kako kaže, od velikog značaja.

- Veoma će nam koristiti u komunikaciji sa pedagozima, psihologom, logopedom, svim pripadnicima zajednice. Ruke medijatora su raširene za sve kojima je potrebno.

Pedagoškinja i mentorka Nada Mitrović zahvalila se na donaciji, kazala da je ovaj gest pravi put za bolji život i kvalitetniji odnos i obrazovanje svih učenika, ali i ukazala za potrebom povećanja broja saradnika.

NIKŠIĆ - MLL - KANCELARIJA

- Naglašavam važnost saradnje sa mentorima iz srednjih škola. Takođe, želim istaći da je broj učenika skoro 200 a ovih dana očekujemo i porast uspisa RE djece. Broj saradnika koji rade u našoj školi je dva, a mislim da bi mogao biti i veći – rekla je Mitrović.

NVO Mladi Romi, opremila je kancelarije u Osnovnoj školi „Blažo Jokov Orlandić“ u Baru i „Radomir Mitrović“ u Beranama, koje će početi sa radom u narednom periodu. Sva sredstva za opremanje kancelarija obezbijeđena su kroz Romacted program koji finansira Evropska unija, a implementira Savjet Evrope u saradnji sa NVO Mladi Romi.

ROMACTED

romacted-logo

Glas studentima, podrška radnicima!

UNITEDWRM-18_-_projekat_finansira.JPG

Projekat stipendiranja romskih srednjoškolaca


baner_ref_projekat.jpg

Osnaživanje romskog civilnog sektora

RollUp_romi_2_final_-_za_sajt.jpg

Roma ano medija

medijiromi