Osmoro romskih učenika upisalo fakultet, 115 završilo srednju školu

NVO Mladi Romi, koja sprovodi regionalni projekat Povećanje pristupa i učešća romskih učenika u srednjem obrazovanju i prelasku na tržište rada, završila je drugu godinu implementacije aktivnosti predviđenih ovih projektom, koji finansira Evropska unija posredstvom Romskog obrazovnog fonda.

I u drugoj godini implementacije projekat je obuhvatio sve srednjoškolce iz romske i egipćanske populacije u Crnoj Gori, kojih je u školskoj 2019/2020. bilo ukupno 120.

Svi učenici su u toku školske godine imali mentorsku podršku radi redovnijeg pohađanja nastave i poboljšanja školskog uspjeha. Od ukupnog broja korisnika, 115 je završilo razred, od čega je 41 učenik/ca završio/la srednju školu.

Prateći školski uspjeh učenika u toku prethodne i školske 2019/2020, ustanovljeno je da je za 72 učenika (broj istih korisnika u toku obje školske godine) školski uspjeh poboljšan za 8 %, dok je napuštanje škole smanjeno (školske 2019/2020. napustilo školu pet učenika).

Kako je od drugog polugodišta školske godine nastava odvijana online, tako je i putem projekta obezbijeđena oprema za učenje (tableti sa interentom) za sve učenike koji su u tom periodu bili uključeni u ovaj vid nastave, pa je tako 40 tableta obezbijeđeno od projektnih sredstava posredstvom Romskog obrazovnog fonda, a 75 uređaja putem Američke ambasade. Na taj način se omogućio pristup nastavi i nastavku obrazovanja jer je većina korisnika bila bez neophodne opreme za rad i učenje na ovaj način.

Učenici starijih razreda su pored toga prošli obuku u prostorijama Biroa rada u Podgorici u vezi sa vještinama neophodnih za traženje zaposlenja nakon završetka srednje škole, a imali su prilike da se informišu o savjetima za pisanje CV-ja, pravilima oblačenja i ponašanja na razgovoru za posao.

Projektom je bilo uključeno 20 srednjih škola u devet opština na nivou Crne Gore. Projektni tim NVO Mladi Romi je od početka školske godine započeo posjete školama, ali usljed njihovog zatvaranja i pogoršanja epidemiološke situacije prouzrokovane virusom Covid 19, razgovori i info sesije sa korisnicima i mentorima su nastavljene online.

Takođe su, u okviru komponente zapošljavanja učenika koji su završili srednju školu, obavljene konsultacije sa različitim poslodavcima u cilju posredovanja u zaposlenju. Situacija je u toku ove godine bila znatno izmijenjena promjenama u načinu rada koje je izazvao virus, pa smo u takvim, ograničenim okolnostima, uspjeli obezbijediti zaposlenje po osnovu ugovora o radu za dva svršena srednjoškolca, čiju su zaradu finansirali zajednički NVO Mladi Romi i poslodavac. Uz to, 16 učenika je uz podršku škole ili naše organizacije samostalno pronašlo posao i time se uključilo na tržište rada odmah nakon završetka srednje škole.

Pored toga, ove školske godine fakultet je upisalo osam studenata romske ili egipćanske populacije, što predstavlja značajan napredak u odnosu na prethodnu godinu, kada nije bilo upisanih studenata iz RE populacije na Univerzitetu Crne Gore ili nekom od privatnih fakulteta.

NVO Mladi Romi od školske 2020/2021. nastavlja sa projektnim aktivnostima podrške srednjoškolskim učenicima RE populacije i ulazi u treću godinu realizacije ovog projekta, koja će se završiti 30. juna 2021.

 

 

 

ROMACTED

romacted-logo

Glas studentima, podrška radnicima!

UNITEDWRM-18_-_projekat_finansira.JPG

Projekat stipendiranja romskih srednjoškolaca


baner_ref_projekat.jpg

Osnaživanje romskog civilnog sektora

RollUp_romi_2_final_-_za_sajt.jpg

Roma ano medija

medijiromi