Mladi Crne Gore protiv govora mržnje

Projekat Mladi Crne Gore protiv govora mržnje  ima za cilj povećanje znanja i vještina mladih u Crnoj Gori o važnosti i značaju ljudskih prava sa posebnim naglaskom na prava RE zajednice, antidiskriminacionih politika, kao i o opasnostima koje predstavlja govor mržnje, nudeći sredstva za razvijanje kontranarativa usmjerenog na suzbijanje ove pojave.

Projekat je bio realizovan kroz tri modula i to:

  • Modul I - Trening o ljudskim pravima i govoru mržnje. Tokom prvog modula učesnici/ce su imali priliku da uče o nastanku, razvoju i podjeli ljudskih prava, mehanizmima zaštite ljudskih prava, pravima RE zajednice u Crnoj Gori, kao i tome šta je govor mržnje, kako ga prepoznati, kako se boriti protiv govora mržnje i sl. Takođe, tokom ovog modula, učesnici/e su imali priliku da se upoznaju sa radom Programske kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici, Akcionim planom za mlade Rome i No Hate Speech kampanjom. Trening je bio organizovan od 11. do 13. februara 2021. godine.
  • Modul II – Trening o medijskoj pismenosti, PR tehnikama i produkciji kampanja. Tokom drugog modula učesnici/e su bili u prilici da uče o medijskoj pismenosti, ali i slobodi izražavanja i slobodi medija u Crnoj Gori, kako da razlikuju fejknjuz, klikbejt vijesti i sl. Takođe, učesnici/e su bili u prilici da analiziraju medijske tekstove govor mržnje o RE zajednici posebno u vremenu trajanja epidemije COVID-19 u Crnoj Gori. Tokom ovog modula, učesnici/e su imali prilike da razviju vještine iz oblasti PR-a, javnog nastupa, kreiranja kampanje i sl. Trening je bio organizovan od 19. do 21. februara 2021. godine.
  • Modul III – #REspect kampanja na društvenim mrežama, gdje su učenici/e kreirali video materijal (podcast, vlog, storytelling i sl.) o govoru mržnje i ljudskim pravima marginalizovanih grupa sa posebnim naglaskom na romsku i egipćansku zajednicu u Crnoj Gori. Kampanja je bila promovisana na društvenim mrežama i medijima u Crnoj Gori.

Projekat Mladi Crne Gore protiv govora mržnje,  koji je trajao do početka jula 2020. godine do kraja februara 2021. godine, podržan je od Savjeta Evrope kroz akciju Promocija različitosti i jednakosti u Crnoj Gori koja je dio zajedničkog regionalnog programa Evropske unije i Savjeta Evrope - Horizontal Facility II za zapadni Balkan i Tursku 2019-2022.

ROMACTED

romacted-logo

Glas studentima, podrška radnicima!

UNITEDWRM-18_-_projekat_finansira.JPG

Projekat stipendiranja romskih srednjoškolaca


baner_ref_projekat.jpg

Osnaživanje romskog civilnog sektora

RollUp_romi_2_final_-_za_sajt.jpg

Romi u medijima

medijiromi