Počela kampanja ''Most Roma friendly Mayor''

Kampanja ‘’Most Roma friendly Mayor’’ (''Gradonačelnik– prijatelj Roma'') sprovodi se po drugi put u svim zemljama Zapadnog Balkana i u Turskoj. Ova kampanja ima za cilj podizanje svijesti i mijenjanje stavova prema inkluziji Roma, te prevazilaženje prepreka u ovom procesu. Fokus kampanje je jačanje dijaloga između opština i romskih zajednica, te bolja vidljivost pozitivnih primjera integracije Roma. Važan segment kampanje je nagradni konkurs za predsjednika opštine/gradonačelnika koji je svojim zalaganjem u najvećoj mjeri unaprijedio položaj romske i egipćanske manjine u svojoj opštini.

 

Nagrađeni predsjednici opština/gradonačelnici iz Albanije, Crne Gore, Srbije, Kosova, Republike Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Turske će učestvovati u studijskoj posjeti Briselu početkom oktobra 2019. godine, gdje će se susresti sa visokim predstavnicima Generalnog direktorata Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, a njihov rad će biti promovisan kao primjer pozitivne prakse na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou. Rok za prijavu na konkurs je 6. septembar 2019.

Prethodna kampanja ''Most Roma friendly Mayor'' organizovana je 2017. godine, a na konkursu je nagrađena tadašnja predsjednica opštine Tivat, gđa Snežana Matijević.

Ova kampanja dio je projekta ''Zajednička inicijativa za jačanje romskog civilnog sektora na Zapadnom Balkanu i u Turskoj'', koji finansira Evropska unija. Regionalni koordinator projekta je Roma Active Albania, a NVO ''Mladi Romi'' je partnerska organizacija za Crnu Goru.

Više informacije o načinu prijave, procesu selekcije i pratećoj dokumentaciji možete pronaći ovdje:

Informacije o kampanji

Upitnik

 

ROMACTED

romacted-logo

Glas studentima, podrška radnicima!

UNITEDWRM-18_-_projekat_finansira.JPG

Projekat stipendiranja romskih srednjoškolaca


baner_ref_projekat.jpg

Osnaživanje romskog civilnog sektora

RollUp_romi_2_final_-_za_sajt.jpg

Romi u medijima

medijiromi