Održani sastanci institucionalne radne grupe u Herceg Novom i Baru

Članovi ROMACTED tima organizovali su 11. juna 2020. godine u prostorijama Opštine Herceg Novi sastanak sa predstavnicama lokalne samouprave, Rankom Šuberić, saradnicom za ostvarivanje socijalnih prava građana i Tamarom Vujović, savjetnicom predsjednika Opštine. Povod sastanka bio je rad na finalnoj verziji Lokalnog akcionog plana (LAP) za integraciju RE populacije, koji bi trebao biti izglasan na nekoj od narednih sjednica lokalnog parlamenta.

Takođe, članovi ROMACTED tima su u Baru 16. juna 2020. godine prisustvovali sastanku radne grupe za praćenje LAP-a za integraciju RE zajednice, na kojem se razgovaralo o modelima implementacije, mjerama i aktivnostima LAP-a za ovu godinu. Sastanku su, osim ROMACTED tima prisustvovali i: Naser Kraja, samostalni savjetnik I za ljudska i manjinska prava i slobode u Opštini Bar, Adis Martinović, epidemiolog u Domu zdravlja u Baru, Milica Planinić, samostalna savjetnia Zavoda za zapošljavanje u Baru i Marina Radević, profesorica u OŠ „Blažo Jokov Orlandić“.

Lokalne vlasti imaju ključnu ulogu u realizaciji mjera za unapređenje položaja Roma i Egipćana u prioritetnim oblastima života, kao što su obrazovanje, zapošljavanje, adekvatno stanovanje i pristup zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, kao i pribavljanje ličnih dokumenata, promociji interkulturalnog dijaloga i zaštiti od diskriminacije stoga je usvajanje i adekvatna implementacija ovog dokumenta od velike važnosti za uspješnu integraciju RE zajednice na lokalnom nivou.

 

 

ROMACTED

romacted-logo

Glas studentima, podrška radnicima!

UNITEDWRM-18_-_projekat_finansira.JPG

Projekat stipendiranja romskih srednjoškolaca


baner_ref_projekat.jpg

Osnaživanje romskog civilnog sektora

RollUp_romi_2_final_-_za_sajt.jpg

Romi u medijima

medijiromi