Posjeta Bajramšahi Jašaraj, zaposlenoj u marketu Start plus - Osmijeh kome se svi vraćaju

U marketu „Start plus“, vlasništvu porodice Jašaraj, koji se nalazi u Ulici španskih boraca, možete pronaći sve što vam treba. Što kažu - od „igle do lokomotive“. Bogata ponuda svježeg voća i povrća, delikatesa, mliječnih proizvoda, peciva, sredstava za ličnu higijenu privlači kupce iz naselja, ali i iz svih krajeva grada. Ipak, popusti i raznovrsni artikli nijesu jedino čemu se mušterije vraćaju. U „trgovačkoj oazi“ na Koniku na samom ulazu nalazi se aparat za kafu sa koga smo odmah zgrabili makijato. Ali, ni ukusni topli napici koji okrepljuju prolaznike ili mušterije koje čeka duža nabavka, nijesu jedini razlog za povratak. Ono zbog čega market uspješno posluje je porodična atmosfera i osmijeh, jer priznaćete, nema toga što vam može ozariti dan kao nasmijano lice. Upravo taj smiješak stanuje na licu kasirke i prodavačice Bajramšahe Jašaraj. Mahnula nam je i pozvala nas da obiđemo „Start plus“. I tako je počela naša priča.

 

 

Kazala nam je da je radi lakše komunikacije svi zovu Erika, a njenu sestru Malsiju Medinu Dina. U to smo se brzo uvjerili. Dina sjeda za sestrinu stolicu na kasi, dok nas ona informiše o radnji i govori o sebi.

- Od malena sam uključena u ovaj posao. Moja porodica se oduvijek bavila trgovinom, a market „Start plus“ smo otvorili prošlog ljeta - objašnjava Erika.

Završila je ugostiteljsko-trgovačku školu „Sergije Stanić“, kao i njena mlađa sestra.

- Imam prelijepo iskustvo što se tiče školovanja. Nikada nijesam imala problema u komunikaciji sa profesorima i vršnjacima, bila sam jedna od najpopularnijih cura u školi. Praksu sam obavljala u nekim od najpoznatijih hotela i restorana kao što su „Hilton“, „Ramada“, „Plantaže 13. jul“, „Marko Polo“...

Bajramšaha, ipak ne planira da stane sa obrazovanjem, iako je odlučila je da doprinese porodičnom biznisu.

- U septembru treba da upišem četvrtu godinu na smjeru tehničar kulinarstva, a nakon toga želim da budem visokoškolac i studiram engleski jezik na Filološkom fakultetu u Nikšiću - otkrila nam je ova vrijedna djevojka.

Rad u marketu je bio logičan slijed stvari, to je naša svakodnevica. Tako nam počinje i završava dan. Ponekad, ako je potrebno, radimo i duple smjene jer smo otvoreni non-stop, od nula do 24 časa. Tu su i Dina, moj brat, koji radi takođe u marketu, a pohađa Medresu i sestra Almedina, knjigovođa, koja vodi računa o poslovanju. Školovanje nam je mnogo pomoglo u sticanju radnih navika.

Dok pričamo sa Bajramšahom, kupci dodaju da ih sestre Jašaraj uvijek obraduju pozitivnom energijom.

- E, vazda mi vas je milo viđet - dodaje jedna od stalnih mušterija, kojoj je Dina „rezervisala“ najbolju lubenicu.

Kažu nam da rijetko kad imaju nesporazuma sa mušterijama.

- Ako se desi da je neko prezahtjevan ili da ima loš dan, snađemo se i trudimo se da ih uveselimo. Uvijek smo na raspolaganju - objašnjava starija sestra.

- Od slatkiša nam najbolje prolaze proizvodi brenda „kinder“, a svima preporučujem moju omiljenu poslasticu „milka brownie“ - ističe Erika i poklanja nam kutiju omiljenog kolačića.

Iako mnogo radi, nalazi vremena i za sebe. Od 2016. godine samostalno putem interneta uči korejski jezik, a voli i da crta. Smatra da su grafitna olovka i papir sve što je potrebno za rođenje umjetnosti.

- Obožavam korejsku muziku, njihove crtane filmove - anime i odatle crpim inspiraciju.

Naša sagovornica ima poruku i za svoje vršnjake: „Učite i nikad ne odustajte! Pratite svoje snove“.

Uvidjevši da se u marketu stvara gužva i da bi bilo bolje da Bajramšahu ne ometamo u poslu, pozdravljamo se do nekog narednog susreta i „makijata“. Ona nam ne dozvoljava da odemo praznih ruka i poklanja osvježavajući sok.

„Dođite nam opet“ – poručuje vlasnica najtoplijeg osmijeha u komšiluku!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Milena Čavić, novinarka, saradnica NVO Mladi Romi

Tekst prilagodio: Samir Jaha

Stavovi izrečeni u ovom tekstu se ni na koji način ne mogu smatrati stvavovima NVO Mladi Romi, Romskog obrazovnog fonda i Evropske unije

ROMACTED

romacted-logo

Glas studentima, podrška radnicima!

UNITEDWRM-18_-_projekat_finansira.JPG

Projekat stipendiranja romskih srednjoškolaca


baner_ref_projekat.jpg

Osnaživanje romskog civilnog sektora

RollUp_romi_2_final_-_za_sajt.jpg

Romi u medijima

medijiromi