Majda Malješaj – Učite, zaradite svoj hljeb, budite nezavisne

Majda Malješaj je korisnica našeg programa podrške „Povećanje pristupa i učešća romskih učenika u srednjem obrazovanju i prelasku na tržište rada“ koji finansira Evropska unija, a sprovodi se posredstvom Romskog obrazovnog fonda. Učenica je drugog razreda Stručne medicinske škole u Podgorici. Pohađa smjer medicinski kozmetičar. Htjela je da bude stomatolog, ali ni struka koju izučava ne čini joj se loše, štaviše, sve više se pronalazi u tom polju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Iako sam kao mala htjela da budem zubarka, sada uviđam da je moj smjer vrlo perspektivan – objašnjava Majda.

Koje oblasti koje izučavate u školi? Šta medicinski kozmetičar mora da zna?

- Mora da posjeduje znanje iz oblasti biologije, biohemije, anatomije, fiziologije, primijenjene hemije i biohemije u kozmetici. Takođe kozmetičar mora dobro da poznaje i latinski jezik, kozmetičke sirovine i preparate, da bude obučen za organizaciju rada u salonu. Takođe je važno da bude preduzetnički orijentisan – nastavlja ona.

Imaš li ti u sebi taj preduzetnički duh? Ukoliko bi imala priliku, da li bi otvorila svoj salon?

- Na prvom mjestu mi je obrazovanje i planiram da upišem Medicinski fakultet. Nakon toga ću razmisliti. U svakom slučaju ili ću raditi u nekom salonu ili ću otvoriti svoj, jer stvarno volim ovaj posao – kaže Majda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kako se snalaziš u školi?

- Nekada imam problema u komunikaciji sa nekim učenicima, ali imam i dobre drugarice s kojima se družim i nakon časova. Što se tiče predmeta, matematika mi je slaba tačka, ali trudim se, dajem sve od sebe. Volim strane jezike, u slobodno vrijeme učim turski i španski, a govorim engleski i ruski, latinski mi je takođe jedan od omiljenih – navodi ova učenica.

Imaš li podršku mentora?

- Imam veliku pomoć mentorke i školske psihološkinje Milane Raičević koja mi je vrlo posvećena – zahvalna je Majda.

Učestvuješ li u nekim vannastavnim aktivnostima?

- U okviru škole ne, ali voljela bih. Volonter sam u „Igračkoteci“.

Sve je počelo u šestom razredu osnovne, kada sam prvi put tamo povela mog brata jer smo čuli da u „Igračkoteci“ ima mnogo besplatnih zanimljivih radionica i aktivnosti. Od devetog razreda sam uključena u njihov program podrške pri učenju. Svake subote pomažem učenicima prvog, drugog i trećeg razreda – učimo slova, vježbamo čitanje itd. Sada, za vrijeme korone sve aktivnosti su se preselile na internet, obavljaju se preko aplikacije Zoom. Nisam bila u ulozi onlajn mentora, ali jesam korisnik nekih radionica, na primjer iz engleskog jezika. Nadam se da ćemo uskoro početi sa radionicama uživo. Mnogo mi znači rad sa tom djecom, učestvujem u zanatskim obukama, učila sam štrikanje, a imamo i izlete. Posjetili smo Lipsku pećinu, Muzeje i galerije... Sada ćemo vjerovatno imati neke akcije povodom početka školske godine, pomagaću u prikupljanju školskog materijala za djecu – priča Majda.

Kaži nam nešto o tvojoj porodici. Imaš li njihovu podršku?

- Moja najveća podrška je moja majka sa kojom živim. Ona je cijeli život posvetila meni i mojoj braći i sestrama. Nije školovana, nezaposlena je i zato želi da nama pruži bolju budućnost. Imam dva brata i dvije sestre, ja sam najstarija. Jedna sestra je upisala Trgovinsku školu, smjer kuvar, najmlađa sestra je četvrti razred osnovne. Jedan brat pohađa osmi, a drugi šesti razred. Ona bi voljela da bude frizer. Braća žele da upišu Mašinsku školu – iskreno govori.

Gdje stanuješ?

- Živim u Zeti. Volim prirodu, zelenilo, tetka i komšije imaju baštu pa boravim dosta i kod njih – kaže Majda.

Imaš li poruku za svoje vršnjakinje?

- Završite školu, obezbijedite sebi budućnost, nemojte rano stupati u brak, zaradite svoj hleb, budite nezavisne – poručuje Majda Malješević.

 

Intervju sprovela: Milena Čavić, novinarka, saradnica NVO Mladi Romi

Stavovi izrečeni u ovom tekstu se ni na koji način ne mogu smatrati stvavovima NVO Mladi Romi, Romskog obrazovnog fonda i Evropske unije

 

   

ROMACTED

romacted-logo

Glas studentima, podrška radnicima!

UNITEDWRM-18_-_projekat_finansira.JPG

Projekat stipendiranja romskih srednjoškolaca


baner_ref_projekat.jpg

Osnaživanje romskog civilnog sektora

RollUp_romi_2_final_-_za_sajt.jpg

Romi u medijima

medijiromi