restorani podgoricacar rental montenegro

SLAVNA ROMSKA UMJETNICA – ESMA REDŽEPOVA

Velika i neponovljiva ESMA REDŽEPOVA, UNESCO-va ambasadorka, koja je dva puta predložena za Nobelovu nagradu za mir. Kraljica romske muzike i Roma, iza sebe ima svjetsku reputaciju koju je stvarala tokom 50 godina muzičke karijere. Esma je sinonim romske muzike. Održala je više od osam hiljada koncerata, pjeva na petnaestak jezika, izdala je više od 60 albuma, a glas joj opisuju kao 'dar Božji'.

Jedna od najpriznatijih, dakle i najznačajnijih etno-world umjetnica u svijetu, "Ciganka iz Skoplja" kako sama sebe naziva odrasla je u osmoročlanoj porodici. Muzičku karijeru započela je sa svega 11 godina, kada ju je pod okrilje uzeo Stevo Teodosijevski, koji joj je 12 godina kasnije postao i suprug. 

Stevo i Esma usvojili su čak 47-oro djece, sve odreda sinove, jer su mislili da je ipak bolje ne miješati mušku i žensku djecu koja nisu u rodu.

Danas su svi njihovi sinovi muzičari. Sviraju po nekoliko instrumenata i prate Esmu na nastupima.
Esma je svoje humanitarno djelovanje, razmišljanje, a na kraju i način života počela još u drugom razredu osnovne škole kada je dobila poklon od Crvenog krsta.

'Rekla sam sebi u životu kad sam dobila tu crvenu kapu i rukavice i čarape: ako jednog dana ja budem imala nešto više, odmah ću to podijeliti s nekim drugim', kazala je Esma.

Esma više i ne broji sva priznanja koja je dobila za svoj humanitarni rad. Pomaganje djeci i siromašnima postao je njen cilj, čak i veći nego osvajanje top lista. Kako bi ih sve mogla smjestiti, u sklopu svoje kuće gradi Dom humanosti i muzike koji će nositi njeno i ime pokojnog muža. Kad umre, kuću će ostaviti rodnom gradu.

Zanimljivosti

Prev Next

VESELIN SEJDOVIĆ - NEKAD I SAD

Nekada je plesao sa prelijepom Merimom Isaković, a danas "pleše" po nikšićkim lokalima i prosi. Veselin Sejdović, šezdesettrogodišnji Nikšićanin, jedan od rijetkih kazandžija u gradu pod Trebjesom, 1979. godine bio je statista u čuvenom filmu Živka Nikolića “Jovana Lukina”.

SVJETSKE ZVIJEZDE ROMSKOG PORIJEKLA

Indiju su napustili u 10. vijeku, a danas uglavnom naseljavaju Evropu. Prema nekim podacima ima ih oko 10 miliona i to najviše u Rumuniji (550.000), Bugarskoj (350.000) i Češkoj (210.000),...

ROMSKI PJESNIK IZ CRNE GORE – RUŽDIJA SEJDOVIĆ

Ruždija Ruso Sejdović, koji je rođen u Kučima (Liješta) kod Podgorice, a živi i radi u Njemačkoj, jedan je od rijetkih Roma sa ovih prostora koji piše i stvara na...

SLAVNA ROMSKA UMJETNICA – ESMA REDŽEPOVA

Velika i neponovljiva ESMA REDŽEPOVA, UNESCO-va ambasadorka, koja je dva puta predložena za Nobelovu nagradu za mir. Kraljica romske muzike i Roma, iza sebe ima svjetsku reputaciju koju je stvarala...

Romacted

Trenutno nema clanaka