restorani podgoricacar rental montenegro

ROMSKI PJESNIK IZ CRNE GORE – RUŽDIJA SEJDOVIĆ

Ruždija Ruso Sejdović, koji je rođen u Kučima (Liješta) kod Podgorice, a živi i radi u Njemačkoj, jedan je od rijetkih Roma sa ovih prostora koji piše i stvara na romskom jeziku. Ruždija kroz svoju poeziju, prozu, kratke priče čuva duh romskog naroda na sebi svojstven način. Oni su oličenje duha romskog naroda.

Ovaj pisac i pjesnik smatra da čovjek uvijek iznova upoznaje samog sebe i bude uvijek iznova iznenađen od samog sebe, najčešće kroz druge ljude.
- Za jednog pisca, kulturnog radnika, umjetnika, zaista godi što je među svoje ljude i što može da očekuje pozitivnu ili negativnu kritiku kao putokaz u svom kulturnom životu. Moj kontakt sa Crnom Gorom je i nostalgičan, osjećam se da sam vaš na ovim prostorima i trudiću se i dalje da dolazim – istakao je Sejdović.

Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, organizovao je Međunarodni Dan Roma u Perjaničkom domu 9. aprila 2014. godine u Podgorici gdje su predstavljena umjetnička djela i književni opus Selam Pato i Ruždije Rusa Sejdovića.

Akademik Zuvdija Hodžić, kazao je da je Ruždija Sejdović pjesnik koji se oslanja na tradiciju svog naroda, a da možda nije svjestan toga.
- Ima jedna romska poslovica koja kaže: „Dok se čovjekovo čelo smije, dotle će sijati njegova zvijezda“. Rusovo čelo se počelo smijatio veoma rano, iako nije imao lak život – kazao je Hodžić.

Sejdović je, prema njegovim riječima, uspio da u sredini u kojoj živi razbije predrasude i stvori od sebe simbol romskog čovjeka i stvaraoca.

- Jedna arapska izreka kaže: „Svaki je original dragi kamen, a svaki je prevod običan kamen“. Rusova djela, i kada se prevedu, vidi se da je to odlična poezija i proza. Ruso je veliki, ne zato što je prvi, ne zato što je Rom, već zato što je stvarno veliki pisac i čovjek. Samo čovjek takvog duhovnog sklopa mogao se otisnuti u svijet i naći snage da se u tuđem svijetu dokaže i da nam se vraća, ne zaboravljajući izvore odakle je krenuo – kazao je Hodžić o ovom izvanrednom stvaraocu i umjetniku.

Interesno

Prev Next

VESELIN SEJDOVIĆ - NEKAD I SAD

Nekada je plesao sa prelijepom Merimom Isaković, a danas "pleše" po nikšićkim lokalima i prosi. Veselin Sejdović, šezdesettrogodišnji Nikšićanin, jedan od rijetkih kazandžija u gradu pod Trebjesom, 1979. godine bio je statista u čuvenom filmu Živka Nikolića “Jovana Lukina”.

SVJETSKE ZVIJEZDE ROMSKOG PORIJEKLA

Indiju su napustili u 10. vijeku, a danas uglavnom naseljavaju Evropu. Prema nekim podacima ima ih oko 10 miliona i to najviše u Rumuniji (550.000), Bugarskoj (350.000) i Češkoj (210.000),...

ROMSKI PJESNIK IZ CRNE GORE – RUŽDIJA SEJDOVIĆ

Ruždija Ruso Sejdović, koji je rođen u Kučima (Liješta) kod Podgorice, a živi i radi u Njemačkoj, jedan je od rijetkih Roma sa ovih prostora koji piše i stvara na...

SLAVNA ROMSKA UMJETNICA – ESMA REDŽEPOVA

Velika i neponovljiva ESMA REDŽEPOVA, UNESCO-va ambasadorka, koja je dva puta predložena za Nobelovu nagradu za mir. Kraljica romske muzike i Roma, iza sebe ima svjetsku reputaciju koju je stvarala...

Romacted

Trenutno nema clanaka