Armin Tafa, apsolvent policijske akademije: Obrazovanje je polazna tačka za rješavanje problema romske zajednice

Za koji mjesec Armin Tafa iz Herceg Novog biće jedini pripadnik romske zajednice iz Crne Gore koji je završio Policijsku akademiju u Danilovgradu, jedinu ustanovu za obrazovanje i obuku u sektoru bezbjednosti. Osim što daje sve od sebe kako bi postigao zavidne rezultate i ispoštovao pravila Akademije, Tafa nalazi vremena i za društveni aktivizam. Tokom prvog talasa pandemije korona virusa učestvovao je u istraživanju NVO Mladi Romi o položaju romske zajednice u Herceg Novom. Prikupio je važne podatke, a zaključak je da je obrazovanje polazna tačka za rješavanje ostalih problema.

O pohađanju Akademije, uslovima studiranja, preprekama sa kojima se RE studenti suočavanju, materijalnom statusu Roma u Herceg Novom i planovima za budućnost, razgovarali smo sa Arminom.

 

Opširnije...

Članovi romske zajednice žele uređenje naselja Sokolana

S ciljem obezbjeđivanja veće uključenosti članova zajednice u poboljšanju procesa RE integracije, u Baru je, u naselju Sokolana, 05. jula 2020. godine, organizovan sastanak Lokalne akcione grupe (LAG). Pomenuti sastanak, organizovale su i vodile facilitatorke za Opštinu Bar – Sabra Decević i Vasfije Tusha zajedno sa predstavnicima romske populacije koji žele aktivno da doprinesu poboljšanju kvaliteta života zajedinice u ovoj opštini. 

Opširnije...

Rafet Mulić: Romi zaslužuju bolje šanse za život

Književnik, bibliotekar, predsjednik NVO Klub kulture, facilitator za opštinu Bijelo Polje na programu ROMACTED, Rafet Mulić je prepoznat u romskoj zajednici kao čovjek koji čini sve da se romski glas jače čuje, maksimalno je uključen u buđenje i osnaživanje romske populacije. Mulić probleme „najugroženije grupe u regionu“ doživljava kao sopstvene, jer samo na taj način možete osjetiti kako „žuljaju“ nepružene šanse i uskraćene mogućnosti. Zato je naš sagovornik prijatelj kome hitaju mladi, a ispovijedaju se stariji Romi. Tako je u biblioteci Srednje stručne škole oformljeno mjesto u kome se kroz „most od riječi“ prevazilaze sve prepreke. O svakodnevnom životu romske zajednice, predrasudama, literaturi na romskom jeziku, bibliotečkim zapisima o Romima, angažovanosti ostalih aktera u cilju pune integracije, razgovarali smo sa Mulićem.

Opširnije...

Zineta Selimović: Romi žele da budu dio savremenog svijeta

Organizacija Romi sa sjevera kojom rukovodi Zineta Selimović iz Bijelog Polja, čini sve da osnaži Rome i Romkinje da aktivno participiraju u društvu. Selimović poručuje da je saradnja između romskih NVO najvažnija, a plod tog timskog rada sigurno će biti sladak i prepoznat od ostalih NVO i većinske populacije. Zinetin doprinos je naročito bio vidljiv tokom krize izazvane pandemijom kovida-19. Talas koji je zapljusnuo romska naselja, nije ih preplavio zahvaljujući njenim podvizima. Pozivala je sugrađane da ostanu kod kuće i sačuvaju svoje i zdravlje drugih, porodicama dopremala hranu i sredstva za higijenu... Naučila nas je solidarnosti, jedinstvu, pokazala koliko je važno brinuti o drugome. O obukama, projektima koje sprovodi, gorućem stambenom pitanju i ostalim problemima RE populacije u Bijelom Polju razgovarali smo sa, slobodno možemo kazati, jednom od heroina romske zajednice.

Opširnije...

Rozana Božović: Mi Romi možemo nešto postići jedino ako se držimo zajedno

Rozana Božović, predstavnica NVO Romski pokret iz Bijelog Polja, kaže da nikada neće odustati od edukacije – formalne i neformalne, uprkos poteškoćama, jer samo na taj način može pomoći svojoj zajednici. Iako mlada, preko NVO Romski pokret, naša je aktivna saradnica. Trenutno pomaže pri upisu romske djece u vrtiće, osnovne i srednje škole u okviru projekta „Novi početak za 500 RE učenika“ jer, kako poručuje, uključivanje djece u obrazovni sistem mora biti „prirodna stvar“. Rozana je učestvovala u brojnim projektima, radila u Srednjoj stručnoj školi, a nakon kampanje Respect, njeno lice u Bijelom Polju postalo je prepoznatljivo. Ime joj se često pominje u medijima, a zašto je ova vrijedna i sposobna djevojka zaslužila i mnogo više, saznajte u redovima koji slijede.

Opširnije...

ROMACTED

romacted-logo

Glas studentima, podrška radnicima!

UNITEDWRM-18_-_projekat_finansira.JPG

Projekat stipendiranja romskih srednjoškolaca


baner_ref_projekat.jpg

Osnaživanje romskog civilnog sektora

RollUp_romi_2_final_-_za_sajt.jpg

Roma ano medija

medijiromi