restorani podgoricacar rental montenegro

Nikšić u septembru domaćin romskog bala [Vijesti]

romski-bal

Romski bal, tradicionalna kulturna manifestacija koju organizuje Koalicija NVO „Romski forum za integracije“, biće održana 5. septembra u Nikšiću.

„Koncept ovog projekta zamišljen je tako da objedini i na jednom mjestu okupi predstavnike romske populacije iz svih gradova Crne Gore, koji će kroz uspostavljene kontakte, druženje i saradnju raditi na jačanju sopstvenih kapaciteta i većoj duhovnoj emancipaciji romske zajednice u Crnoj Gori“, kazao je Ismet Kurti, predsjednik Skupštine pomenute Koalicije.

Prema njegovim riječima, pored romskog bala, kome će prethoditi polufinalni izbori u četiri grada, planirano je i održavanje okruglih stolova a prvi, koji će imati za temu kulturnu integraciju Roma u Nikšiću, biće održan krajem avgusta.

„Organizovanjem romskog bala nastojimo da očuvamo romsku kulturu, ljepotu muzike i plesa, kao i kulturne baštine, uz istovremeno okupljanje romske populacije i informisanje šire zajednice o kulturi Roma“, kazao je Kurti.

Tahir Hajruši, potpredsjednik Koalicije, zahvalio se Fondu za manjine, koji je sa 3.000 eura podržao organizaciju manifestacije koja ima za cilj očuvanje razvoja kulturnog identiteta i njegovanje kulturne baštine Roma. Kazao je da je Fond do sada podržao četiri projekta koje je pomenuta Koalicija realizovala.

Integracija Roma 2020

Romi u medijima

medijiromi

Zanimljivosti

Prev Next

VESELIN SEJDOVIĆ - NEKAD I SAD

Nekada je plesao sa prelijepom Merimom Isaković, a danas "pleše" po nikšićkim lokalima i prosi. Veselin Sejdović, šezdesettrogodišnji Nikšićanin, jedan od rijetkih kazandžija u gradu pod Trebjesom, 1979. godine bio je statista u čuvenom filmu Živka Nikolića “Jovana Lukina”.

SVJETSKE ZVIJEZDE ROMSKOG PORIJEKLA

Indiju su napustili u 10. vijeku, a danas uglavnom naseljavaju Evropu. Prema nekim podacima ima ih oko 10 miliona i to najviše u Rumuniji (550.000), Bugarskoj (350.000) i Češkoj (210.000),...

ROMSKI PJESNIK IZ CRNE GORE – RUŽDIJA SEJDOVIĆ

Ruždija Ruso Sejdović, koji je rođen u Kučima (Liješta) kod Podgorice, a živi i radi u Njemačkoj, jedan je od rijetkih Roma sa ovih prostora koji piše i stvara na...

SLAVNA ROMSKA UMJETNICA – ESMA REDŽEPOVA

Velika i neponovljiva ESMA REDŽEPOVA, UNESCO-va ambasadorka, koja je dva puta predložena za Nobelovu nagradu za mir. Kraljica romske muzike i Roma, iza sebe ima svjetsku reputaciju koju je stvarala...