restorani podgoricacar rental montenegro

Obrazovanjem do integracije

Uključivanje i zadržavanje romske djece u sistem obrazovanja najvažniji je element njihove integracije i socijalizacije. Problemi kao što su nepismenost roditelja i slaba ekonomska moć roditelja znatno otežavaju ovaj proces.

Stoga je opšti cilj ovog projekta pružanje podrške kvalitetnom obrazovanju romske djece na području opštine Herceg Novi. Konkretni ciljevi ovog projekta su: poboljšanje redovnosti pohađanja osnovne škole od strane romske djece, unaprjeđenje znanja i povećanje broja romske djece koja uspješno zavšavaju školsku godinu, kao i povećanje nivoa svijesti roditelja romske djece o značaju obrazovanja.

Glavne aktivnosti predviđene ovim projektom su:

  • Svakodnevno održavanje dodatnih časova sa djecom sa ciljem pružanja podrške za ostvarenje boljeg uspjeha u školi;
  • Izrada individualne baze podataka školskog uspjeha romske djece (praćenje vaspitno-obrazovnog procesa)
  • Motivacione radionice sa roditeljima sa ciljem obezbjeđivanja podrške i poboljšanja uspjeha romske djece.
  • Projekat se realizuje u saradnji sa osnovnim školama “Dašo Pavičić“, Igalo i „Ilija Kišić“, Zelenika i Opštinom Herceg Novi.

Kako bi se na što bolji način pratio vaspitno obrazovni program, kreiran je Individualni karton za svako dijete. Primjer individualnog kartona možete naći OVDJE.

Projekat je počeo tokom 2013 i podržan je od OSCE/ODIHR-a, dok je u 2014 godini OEBS misija u Crnoj Gori odlučila da preuzme finansiranje.

osce

Integracija Roma 2020

Romi u medijima

medijiromi

Zanimljivosti

Prev Next

VESELIN SEJDOVIĆ - NEKAD I SAD

Nekada je plesao sa prelijepom Merimom Isaković, a danas "pleše" po nikšićkim lokalima i prosi. Veselin Sejdović, šezdesettrogodišnji Nikšićanin, jedan od rijetkih kazandžija u gradu pod Trebjesom, 1979. godine bio je statista u čuvenom filmu Živka Nikolića “Jovana Lukina”.

SVJETSKE ZVIJEZDE ROMSKOG PORIJEKLA

Indiju su napustili u 10. vijeku, a danas uglavnom naseljavaju Evropu. Prema nekim podacima ima ih oko 10 miliona i to najviše u Rumuniji (550.000), Bugarskoj (350.000) i Češkoj (210.000),...

ROMSKI PJESNIK IZ CRNE GORE – RUŽDIJA SEJDOVIĆ

Ruždija Ruso Sejdović, koji je rođen u Kučima (Liješta) kod Podgorice, a živi i radi u Njemačkoj, jedan je od rijetkih Roma sa ovih prostora koji piše i stvara na...

SLAVNA ROMSKA UMJETNICA – ESMA REDŽEPOVA

Velika i neponovljiva ESMA REDŽEPOVA, UNESCO-va ambasadorka, koja je dva puta predložena za Nobelovu nagradu za mir. Kraljica romske muzike i Roma, iza sebe ima svjetsku reputaciju koju je stvarala...

Romacted

Trenutno nema clanaka