restorani podgoricacar rental montenegro

Veća prava za Rome i Egipćane (ND Vijesti)

U Crvenom krstu u Beranama u toku su aktivnosti čiji je cilj da se poboljšaju uslovi i kvalitet života Roma i Egipćana u ovom gradu gradu.

Koordinatorka na projektima u beranskom Crvenom krstu Tanja Karličić kaže da se RAE populaciji pomaže prije svega u ostvarivanju socijalnih prava i usluga.

"Organizujemo roditeljske sastanke, klub mladih, muzičke radionice, obuku u pružanju prve pomoći, kao i porodični centar,,
objašnjava Karličić.

U Beranama, prema posljednjoj registraciji, živi 566 raseljenih i 344 domicilna pripadnika RAE populacije, od kojih je kroz programe Crvenog krsta prošlo je oko 700 osoba.
S obzirom na neriješen status, obrazovanje, nezaposlenost i nedostatak potrebne dokumentacije, Romi često imaju problem da ostvare svoja prava. Na radionicama koje organizuiemo pokušavamo da saznamo više o njihovom materijalnom, zdravstvenom i socijalnom statusu, kao i problemima sa kojima se susreću i nastojimo da im pružimo adekvatnu pomoć kaže Karličić.

Prema njenim riječima, jedan od najvećih problema Roma, na šta ukazuju podaci sa kojim raspolažu u Crvenom krstu, je siromaštvo, pa nastoje da redovnim donacijama u hrani, sredstvima za higijenu, odjeći, obući i drugom makar donekle poprave njihov loš socijalni položaj.

Početkom školske godine planirano je da djeci koja budu pohađala školu obezbijedimo školski pribor, odjeću obuću, dodala je Karličić.

Crveni krst je 2007. godine realizovao projekat "Romski vrtić u naselju Riversajd, koji je trajao pet godina, kao i projekat "Poboljšanje pristupa dječijim i socijalnim ustanovama domicilnim i raseljenim Romima, koji je realizovan 2015/16. godine.
Projekat Promocija i zaštita ljudskih prava Roma, Egipćana i drugih ranjivih grupa Crveni krst Berane realizuje u saradnji sa Helpom, Cedemom i REF-om.

Roma Integration 2020

Did you know?

Prev Next

VESELIN SEJDOVIĆ - NEKAD I SAD

Nekada je plesao sa prelijepom Merimom Isaković, a danas "pleše" po nikšićkim lokalima i prosi. Veselin Sejdović, šezdesettrogodišnji Nikšićanin, jedan od rijetkih kazandžija u gradu pod Trebjesom, 1979. godine bio je statista u čuvenom filmu Živka Nikolića “Jovana Lukina”.

FAMOUS CELEBRITIES OF ROMANI ORIGIN

They left India in the 10th century, and today mostly inhabit the Europe. According to some data, there are about 10 million of them, mostly in Romania (550.000), Bulgaria (350...

ROMANI POET FROM MONTENEGRO - RUŽDIJA SEJDOVIĆ

Ruždija Ruso Sejdović, who was born in Kuči (Lijesta) near Podgorica, and lives and works in Germany, is one of the few Roma in this region who writes and produces...

FAMOUS ROMANI ARTIST - ESMA REDŽEPOVA

Great and unique ESMA REDŽEPOVA, UNESCO ambassador, who was twice nominated for the Nobel Peace Prize, te Queen of Romani music and Roma, has a worldwide reputation, which was created...

Romacted

Trenutno nema clanaka