restorani podgoricacar rental montenegro

Okrugli sto sa lokalnim samoupravama i komunalnim preduzećima

NVO Mladi Romi i Unija slobodnih sindikata Crne Gore u partnerstvu sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma Crne Gore organizovali su okrugli sto, 6.02.2018. u multimedijalnoj sali Ministarstva, a u okviru projekta “Waste no chance! - Unapređenje zapošljivosti i radnih prava Roma sakupljača sekundarnih sirovina”.

Na okruglom stolu u uvodnom panelu govorili su Herman Spitz, šef sektora za saradnju ispred Delegacije Evropske Unije, Branka Milašinović ispred Ministarstva održivog razvoja i turizma, Saqmir Jaha ispred NVO Mladi Romi, kao i Srđa Keković ispred Unije slobodnih sindikata.

Okrugli sto je imao za cilj da ukaže na prednosti i značaj organizovanja sakupljača sekundarnih sirovina na lokalnom nivou, kao i da otvori prostor za diskusiju koja bi rezultirala iznalaženju odgovarajućih održivih modela saradnje sakupljača sekundarnih sirovina, Opština i komunalnih preduzeća.

Osim predstavnika Lokalnih samouprava i Komunalnih preduzeća iz Opštine Budva, Kotor, Tivat i Herceg Novi , prisustvovali su predstavnici Njemačke Ambasade i Oebsa.

U prethodnim mjesecima, NVO Mladi Romi je omogućila za 18 kandidata iz četiri pomenute opštine mogućnost sticanja dodatnih znanja iz oblasti udruživanja i sindikalnog djelovanja, zaštite na radu, finansijskog poslovanja i preduzetništva, kroz tri obuke specijalno dizajnirane da izađu u susret prepoznatim potrebama ciljne grupe.

Takođe je u novembru 2017. godine po prvi put osnovan Strukovni sindikat Sakupljača sekundarnih sirovina u Crnoj Gori. Namjera je da kroz udružen i struktuiran rad izgrade kapacitete, umreže se, poboljšaju svoja znanja iz oblasti rukovanja otpadom, preduzetništva, radnog prava i poslovanja, te u nastavku ojačaju sopstvene strukture koje će im omogućiti poboljšanje uslova rada, ravnopravan tretman na tržištu rada kao i adekvatnu valorizaciju rada.

sakupljaci_sastanak_mort_za_sajt.jpg

Organizacija je kroz projekat obezbjedila opremu za presovanje i vaganje sekundarnih sirovina, u vrijednosti od 18 hiljada eura koje će u nastavku projekta služiti sakupljačima sekundarnih sirovina u četiri opštine. Na ovaj način se postiže podizanje nivoa učešća Roma sakupljača sekundarnih sirovina u procesu njihovog uključivanja na tržište rada i razvoja poslovanja.

Okrugli sto je ponudio predloge rješenja trenutnog statusa sakupljača sekundarnih sirovina na lokalnom nivou, dao prostor za analizu različitih modaliteta saradnje pomenutih ključnih aktera, ukazao na poteškoće i izazove ovih procesa, ali takođe učvrstio uvjerenje organizatora da postoji spremnost za saradnju.

Projekat "Waste no chance!" je podržan sredstvima Evropske Unije kroz grant šemu Razvoj ljudskih resursa za 2012-2013 (Implementacija projekata obuke i zapošljavanja osoba sa invaliditetom i RE populacije). Ugovor o sprovođenju je potpisan sa Ministarstvom finansija - Direktoratom za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći. Ministarstvo rada i socijalnog staranja je institucija zadužena za praćenje sprovođenja ovog projekta, ali i cijele grant šeme.

Did you know?

Prev Next

VESELIN SEJDOVIĆ - NEKAD I SAD

Nekada je plesao sa prelijepom Merimom Isaković, a danas "pleše" po nikšićkim lokalima i prosi. Veselin Sejdović, šezdesettrogodišnji Nikšićanin, jedan od rijetkih kazandžija u gradu pod Trebjesom, 1979. godine bio je statista u čuvenom filmu Živka Nikolića “Jovana Lukina”.

FAMOUS CELEBRITIES OF ROMANI ORIGIN

They left India in the 10th century, and today mostly inhabit the Europe. According to some data, there are about 10 million of them, mostly in Romania (550.000), Bulgaria (350...

ROMANI POET FROM MONTENEGRO - RUŽDIJA SEJDOVIĆ

Ruždija Ruso Sejdović, who was born in Kuči (Lijesta) near Podgorica, and lives and works in Germany, is one of the few Roma in this region who writes and produces...

FAMOUS ROMANI ARTIST - ESMA REDŽEPOVA

Great and unique ESMA REDŽEPOVA, UNESCO ambassador, who was twice nominated for the Nobel Peace Prize, te Queen of Romani music and Roma, has a worldwide reputation, which was created...