restorani podgoricacar rental montenegro

Dorra Nuova: Jačanje zapošljivosti Romkinja u Herceg Novom

Cilj projekta »Dorra Nuova“ jeste jačanje zapošljvosti Romkinja u Herceg Novom kroz obezbjeđivanje prostora i materijala za ručnu izradu i prodaju jedinstvenog nakita.

Polazeći od situacione analize i činjenice da je skoro 90% pripadnika RE populacije nezaposleno, a da su pri tom žene u naročito lošem položaju zbog izloženosti dvostrukoj diskriminaciji, ovim projektom želi se pomoći procesu jačanja zapošljivosti jedne od najteže zapošljivih kategorija lica.

Ciljna grupa ovog projekta su: 10 žena Romkinja iz Herceg Novog koje će direktno biti uključene u projektne aktivnosti, zatim lokalna romska zajednica u Herceg Novom, Romi koji žive u Crnoj Gori i svi ostali građani i posjetioci Herceg Novog.

Glavne aktivnosti predviđenje projektom su: registracija umjetničko-zanatske radionice Dorra Nuova, nabavka materijala za izradu nakita, proizvodnja i prodaja nakita na sajmovima i po narudžbi i obuka novih učesnica za izradu nakita. Projekat će se sprovoditi u Herceg Novom u trajanju od 7 mjeseci. 

Projekat podržava Ministarstvo finansija Crne Gore kroz Komsiju za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću. 

 

                                                                         ministarstvo

Integracija Roma 2020

Romi u medijima

medijiromi

Zanimljivosti

Prev Next

VESELIN SEJDOVIĆ - NEKAD I SAD

Nekada je plesao sa prelijepom Merimom Isaković, a danas "pleše" po nikšićkim lokalima i prosi. Veselin Sejdović, šezdesettrogodišnji Nikšićanin, jedan od rijetkih kazandžija u gradu pod Trebjesom, 1979. godine bio je statista u čuvenom filmu Živka Nikolića “Jovana Lukina”.

SVJETSKE ZVIJEZDE ROMSKOG PORIJEKLA

Indiju su napustili u 10. vijeku, a danas uglavnom naseljavaju Evropu. Prema nekim podacima ima ih oko 10 miliona i to najviše u Rumuniji (550.000), Bugarskoj (350.000) i Češkoj (210.000),...

ROMSKI PJESNIK IZ CRNE GORE – RUŽDIJA SEJDOVIĆ

Ruždija Ruso Sejdović, koji je rođen u Kučima (Liješta) kod Podgorice, a živi i radi u Njemačkoj, jedan je od rijetkih Roma sa ovih prostora koji piše i stvara na...

SLAVNA ROMSKA UMJETNICA – ESMA REDŽEPOVA

Velika i neponovljiva ESMA REDŽEPOVA, UNESCO-va ambasadorka, koja je dva puta predložena za Nobelovu nagradu za mir. Kraljica romske muzike i Roma, iza sebe ima svjetsku reputaciju koju je stvarala...

Romacted

Trenutno nema clanaka