Nedovoljan iznos koji je Komisija opredijelila za projekte romske populacije [Vijesti]

Vijesti 7dec2015

Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću za projekte koji se direktno odnose na pripadnike romske populacije ove godine izdvojila je samo 2,12 odsto od oko 2,73 miliona eura, saopšteno je iz organizacije Mladi Romi.

„Imajući u vidu veoma teške uslove u kojima živi većina pripadnika romske populacije, a što je potvrđeno brojnim nacionalnim i međunarodnim strateškim dokumentima i izvještajim, koji prepoznaju neophodnost stalnog ulaganja i zalaganja za poboljšanje položaja ove manjine, smatramo da je opredijeljeni iznos za projekte na ovom konkursu nedovoljan za ostvarenje zacrtanih ciljeva“, kaže se u saopštenju.

 Kako navode iz te organizacije, od 2.735.048, eura koji su bili na raspologanju, za projekte koji se direktno odnose na pripadnike romske populacije izdvojeno je svega 57.927 eura, što predstavlja samo 2,12 odsto ukupnog novca.

„Pri tome, većina organizacija čiji su projekti odobreni, nije dobila tražene iznose. NVO Mladi Romi naglašava da je za svrsishodnost predloženih projekata neophodno da Komisija podrži kompletne iznose budžeta projekata ili makar da osigura da ti budžeti ne budu svedeni na minimun, što je do sada bio slučaj“, kaže se u saopštenju.

 Oni su predložili da se za narednu godinu, u okviru ovog konkursa, definiše posebna potkategorija koja će biti usmjerena na socijalnu integraciju Roma i Egipćana, sa ciljem da novac prikupljen po osnovu dijela prihoda od igara na sreću dospije do najugroženijih kategorija crnogorskog društva.

„Na ovaj način bi se doprinijelo kako jačanju romskih nevladinih organizacija, tako istovremeno i poboljšanju položaja krajnjih korisnika. Želimo da ohrabrimo romske organizacije koje nemaju bogato iskustvo u sprovođenju projekata ili koje se javljalju samo na lokalne i nacionalne konkurse, da se jave našoj organizaciji sa ciljem uspostavljanja saradnje, razmjene ideja i potencijalnog razvoja zajedničkih projekata“, saopštili su Mladi Romi.

 Oni su pozdravili povećan broj odobrenih projekata od Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću za ovu godinu, u oblasti zaštite prava i unapređenja položaja Roma.

 Pozdravili su i odluku Komisije da podrži i ukaže povjerenje nedavno osnovanim organizacijama čije su aktivnosti usmjerene na integraciju romske manjine.

Izvor: http://www.vijesti.me/vijesti/nedovoljan-iznos-koji-je-komisija-opredijelila-za-projekte-romske-populacije-864275

ROMACTED

romacted-logo

Glas studentima, podrška radnicima!

UNITEDWRM-18_-_projekat_finansira.JPG

Projekat stipendiranja romskih srednjoškolaca


baner_ref_projekat.jpg

Osnaživanje romskog civilnog sektora

RollUp_romi_2_final_-_za_sajt.jpg