Mladi Romi: Dodjeljena sredstva nedovoljna za ostvarivanje ciljeva [CDM]

igrenarecu

Nevladina organizacija Mladi Romi smatra da je opredijeljeni iznos od prihoda od igara na sreću za projekte u oblasti zaštite prava i unapređenja položaja Roma nedovoljan za ostvarenje zacrtanih ciljeva. Ta organizacija pozdravila je povećan broj odobrenih projekata od strane Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću za 2015. godinu, u oblasti zaštite prava i unaprjeđenja položaja Roma. 

Saopštenje NVO Mladi Romi:

NVO Mladi Romi, takođe, pozdravlja odluku Komisije da podrži i ukaže povjerenje nedavno osnovanim organizacijama čije su aktivnosti usmjerene na integraciju romske manjine, s nadom da će podržane organizacije u svoje projektne timove uključiti pripadnike Roma i tako ubrzati njihovu integraciju u glavne tokove društva.

Imajući u vidu veoma teške uslove u kojima živi većina pripadnika romske populacije, a što je potvrđeno brojnim nacionalnim i međunarodnim strateškim dokumentima i izvještajima, koji prepoznaju neophodnost stalnog ulaganja i zalaganja za poboljšanje položaja ove manjine, smatramo da je opredijeljeni iznos za projekte na ovom konkursu nedovoljan za ostvarenje zacrtanih ciljeva. Naime, od ukupno 2.735.048,33 eura, koji su bili na raspologanju, za projekte koji se direktno odnose na pripadnike romske populacije izdvojeno je svega 57.927,50¸eura što predstavlja samo 2,12 odsto ukupnih sredstava. Pri tome, većina organizacija čiji su projekti odobreni, nije dobila tražene iznose. NVO Mladi Romi naglašava da je za svrsishodnost predloženih projekata neophodno da Komisija podrži kompletne iznose budžeta projekata ili makar da osigura da ti budžeti ne budu svedeni na minimun, što je do sada bio slučaj. Ovakvim načinom odobravanja sredstava, organizacije su onemogućene da na pravi način realizuju definisane aktivnosti.

Takođe, sa ciljem da sredstva prikupljena po osnovu dijela prihoda od igara na sreću dospiju do najugroženijih kategorija crnogorskog društva, predlažemo da se za sljedeću godinu u okviru ovog konkursa definiše posebna potkategorija koja će biti usmjerena na socijalnu integraciju Roma i Egipćana. Na ovaj način bi se doprinijelo kako jačanju romskih nevladinih organizacija, tako istovremeno i poboljšanju položaja krajnjih korisnika.

Ovim putem želimo da ohrabrimo romske organizacije koje nemaju bogato iskustvo u sprovođenju projekata ili koje se javljalju samo na lokalne i nacionalne konkurse, da se jave našoj organizaciji sa ciljem uspostavljanja saradnje, razmjene ideja i potencijalnog razvoja zajedničkih projekata.

Pozivamo sve organizacije čiji su projekti odobreni ovogodišnjom odlukom Komisije, a koji se odnose na poboljšanje položaja Roma, da  o implementaciji navedenih projekata informišu javnost i zainteresovane nevladine organizacije putem Google grupe Romska posla - Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. .

Izvor: http://www.cdm.me/drustvo/crna-gora/mladi-romi-dodjeljena-sredstva-nedovoljna-za-ostvarivanje-ciljeva

ROMACTED

romacted-logo

Glas studentima, podrška radnicima!

UNITEDWRM-18_-_projekat_finansira.JPG

Projekat stipendiranja romskih srednjoškolaca


baner_ref_projekat.jpg

Osnaživanje romskog civilnog sektora

RollUp_romi_2_final_-_za_sajt.jpg