Mladi aktivisti kroz Forum teatar poslali važne poruke

Predstavnici NVO ''Mladi Romi'' prisustvovali su izvođenju forum teatra u organizaciji dvije mlade romske NVO – Centra za afirmaciju RE populacije i Romske evropske alternative, 11. decembra 2019. Ova interaktivna predstava, pod nazivom ''Mi smo tu!'' izvedena je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Deset aktivista/srednjoškolaca, spremnih da se oprobaju u glumi, predstavili su na ovaj način nekoliko životnih situacija romske zajednice. Ovim putem, učesnici su ukazali na značaj obrazovanja RE djece i omladine, na postojanje predrasuda, i prikazali odnos pojedinaca iz institucija prema RE zajednici, kao i ukazali na negative pojave poput ugovorenih, nedobrovoljnih maloljetnih brakova.

Forum teatru, pored predstavnika NVO ''Mladi Romi'' prisustvovalo je oko 50 predstavnika RE i većinske zajednice, sa namjerom da se ukaže na potrebe i izazove mladih u cilju boljeg razumijevanja i otklanjanja predrasuda i stereotipa. Na kraju predstave, prisutnima su se obratilo i predstavilo nekoliko osoba iz RE zajednice koji su uspješni u svom aktivizmu i radu – Zoja Tarlamišaj, Miljaim Delija, Samir Jaha, David Šalja i Nardi Ahmetović.

Po našim saznanjima, forum teatar bio je prilika da se po prvi put u istoriji Filozofskog fakulteta u Nikšiću vijori romska zastava.

Forum teatar organizovan je kao aktivnost u sklopu projekta ‘’Mladi predstavljaju sebe i svoju kulturu – mi smo tu!’’ koji ove dvije mlade romske organizacije sprovode od oktobra 2019.godine. Projekat je dio regionalnog projekta ‘’Zajednička inicijativa za jačanje romskog civilnog sektora na Zapadnom Balkanu i u Turskoj’’ koji sprovodi NVO ‘’Mladi Romi’’, posredstvom Roma Active Albania, a finansira Evropska unija i ko-finansira Ministarstvo javne uprave Crne Gore

 

 

Glas studentima, podrška radnicima!

UNITEDWRM-18_-_projekat_finansira.JPG

Projekat stipendiranja romskih srednjoškolaca


baner_ref_projekat.jpg

Osnaživanje romskog civilnog sektora

RollUp_romi_2_final_-_za_sajt.jpg