Zajedničke preporuke u oblasti obrazovanja romske djece – konferencija ''Saradnjom do kvalitetnog obrazovanja''

Konferencija ''Saradnjom do kvalitetnog obrazovanja'' održana je 27.09.2018. u Podgorici, u organizaciji NVO Mladi Romi i koalicije ''Ujedinjena podrška za romsku inkluziju u Crnoj Gori''. Konferencija je imala za cilj da okupi predstavnike obrazovnih institucija koje pohađaju romska djeca, predstavnike državnih institucija, međunarodnih organizacija i ostalih relevantnih ustanova koje se bave pitanjima obrazovanja i položaja Roma. U fokusu konferencije bili su aktuelno stanje u obrazovanju romske djece, izazovi i potencijalna rješenja na lokalnom nivou, primjeri pozitivne prakse i razmjena informacija među učesnicima.

Govornici u uvodnom dijelu konferencije bili su: Marash Dukaj, generalni direktor Direktorata za obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i drugih nacionalnih zajednica u Ministarstvu prosvjete; Angela Longo, šefica Programske kancelarije Savjeta Evrope; Snežana Mijušković, zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda; Aleksandra Bojadjieva, ekspertkinja za politike Regionalnog savjeta za saradnju; Sokolj Beganaj, samostalni savjetnik u Odjeljenju za zaštitu i unaprijeđenje prava Roma i Egipćana Ministarstva za ljudska i manjinska prava; Marijana Blečić iz Romskog obrazovnog fonda; Biljana Maslovarić, prodekanka za nauku i međunarodnu saradnju na Filozofskom fakultetu i Samir Jaha, izvršni direktor NVO Mladi Romi. Moderator diskusije bio je Milan Radović, programski koordinator u Građanskoj alijansi.

Konferencija je bila radnog karaktera, pa su učesnici konferencije bili podijeljeni u radne grupe: predškolsko, osnovnoškolsko, srednješkolsko i visoko obrazovanje. U svakoj grupi je diskutovano o trenutnim izazovima i potencijalnim rješenjima, a formirane su i preporuke za poboljšanje svakog nivoa obrazovanja romske djece. Preporuke su predstavljene ostalim učesnicima konferencije, objedinjene i proslijeđene na relevantne adrese. 

 

Glas studentima, podrška radnicima!

UNITEDWRM-18_-_projekat_finansira.JPG

Projekat stipendiranja romskih srednjoškolaca


baner_ref_projekat.jpg

Osnaživanje romskog civilnog sektora

RollUp_romi_2_final_-_za_sajt.jpg