restorani podgoricacar rental montenegro

Održana obuka iz oblasti „Zaštita i zdravlje na radu sakupljača sekundarnih sirovina“

Druga po redu obuka povodom realizacije projekta Waste no chance – Unapređenje zapošljivosti i radnih prava Roma sakupljača sekundarnih sirovina! održana je u Hotelu Princess, u Baru, 10-12.11.2017. Obuku su vodili predavači iz Udruženja za zaštite na radu Crne Gore, Sanja Dujović, dipl,ing.metalurgije, sudski vještak u oblasti zaštite na radu i Dušan Bjelica, Inžinjer zaštite i zdravlja na radu, koji su na uvodnoj sesiji imali priliku da pozdrave prisutne i upoznaju ih o planu izlaganja predavanja, kao i da pozovu učesnike na diskusiju sa ciljem što veće razmjene iskustava.

 

Obuci su prisustvovali i izvršni direktor NVO Mladi Romi Samir Jaha, predstavnica Unije slobodnih sindikata Crne Gore Vanja Miličić, kao i ostali članovi projektnog tima NVO Mladi Romi.


Na uvodnoj sesiji učesnici obuke su imali priliku da se upoznaju i uopšteno informišu o Zakonu o Zaštiti na radu, kao i specifičnom klasifikacijom opreme po zakonu. Tokom trajanja obuke prisutnima je predstavljeno više detalja o vrstama otpada i mogućim rizicima sa kojima se sakupljači prilikom obavljanja posla mogu susresti, zatim terminologija i sakupljanja sekundarnih sirovina. Od strane predavača istaknut je značaj podizanja svijesti o reciklaži i edukacije, kako mlađih, tako i starijih generacija o sekundarnim sirovinama, o načinima njihovog sakupljanja i mogućnostima reciklaže. Učesnici su se tokom obuke uoznali i sa normiranjem radnog mjesta sakupljača sekundarnih sirovina. Naglasak je stavljen na razmjenu iskustava i znanja o bezbjednosti na radu je kao posebnoj dimenziji kojoj se mora posveti u značajnoj mjeri pažnja. Predavači iz Udruženja za zaštitu na radu Crne Gore su na osnovu procjene rizika dali svoje sugestije u vidu preporuka materijala neophodnog za bezbjedno obavljanje aktivnosti.


Svim učesnicima obuke uručene su Potvrde o učešću na obuci, izdate od strane Udruženja za zaštitu na radu Crne Gore. Takođe, tokom druge obuke, tačnije 10.11.2017. sa početkom u 19h, održana je i Osnivačka skupština strukovnog sindikata sakupljača sekundarnih sirovina.

Projekat "Waste no chance! Unapređenje zapošljivosti i radnih prava Roma sakupljača sekundarnih sirovina“ je podržan sredstvima Evropske Unije kroz grant šemu Razvoj ljudskih resursa za 2012-2013 (Implementacija projekata obuke i zapošljavanja osoba sa invaliditetom i RE populacije). Ugovor o sprovođenju je potpisan sa Ministarstvom finansija - Direktoratom za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći. Ministarstvo rada i socijalnog staranja je institucija zadužena za praćenje sprovođenja ovog projekta, ali i cijele grant šeme.

Zanimljivosti

Prev Next

VESELIN SEJDOVIĆ - NEKAD I SAD

Nekada je plesao sa prelijepom Merimom Isaković, a danas "pleše" po nikšićkim lokalima i prosi. Veselin Sejdović, šezdesettrogodišnji Nikšićanin, jedan od rijetkih kazandžija u gradu pod Trebjesom, 1979. godine bio je statista u čuvenom filmu Živka Nikolića “Jovana Lukina”.

SVJETSKE ZVIJEZDE ROMSKOG PORIJEKLA

Indiju su napustili u 10. vijeku, a danas uglavnom naseljavaju Evropu. Prema nekim podacima ima ih oko 10 miliona i to najviše u Rumuniji (550.000), Bugarskoj (350.000) i Češkoj (210.000),...

ROMSKI PJESNIK IZ CRNE GORE – RUŽDIJA SEJDOVIĆ

Ruždija Ruso Sejdović, koji je rođen u Kučima (Liješta) kod Podgorice, a živi i radi u Njemačkoj, jedan je od rijetkih Roma sa ovih prostora koji piše i stvara na...

SLAVNA ROMSKA UMJETNICA – ESMA REDŽEPOVA

Velika i neponovljiva ESMA REDŽEPOVA, UNESCO-va ambasadorka, koja je dva puta predložena za Nobelovu nagradu za mir. Kraljica romske muzike i Roma, iza sebe ima svjetsku reputaciju koju je stvarala...

Romacted

Trenutno nema clanaka