restorani podgoricacar rental montenegro

Realizovana obuka “Udruživanje i sindikalno djelovanje“

U organizaciji NVO Mladi Romi a u saradnji sa Unijom slobodnih sindikata Crne Gore, u periodu od 3. do 5. novembra održana je obuka pod nazivom “Obuka o udruživanju sakupljača sekundarnih sirovina i sindikalnom djelovanju“. Obuka je održana u hotelu Princess u Baru. Agenda obuke je obuhvatila obuke na temu zaštite prava radnika, uloge Unije slobodnih Sindikata, plana udruživanja sakupljača sekundarnih sirovina u Crnoj Gori, javnog zastupanja i obuke na temu socijalnog preduzeća.

 

Predavači na seminaru su bili gospodin Srđa Keković, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore i gospodin Osman Balić, predsjednik Lige Roma u Srbiji.

Seminar je okupio sakupljače sekundarnih sirovina iz Budve, Kotora, Tivta i Herceg Novog, koji su imali priliku da se informišu o zaštiti prava radnika, ulozi sindikata, zakonskim okvirima. Imali su priliku i da razmjene sopstvena iskustva o izazovima sa kojima se kao sakupljači svakodnevno susrijeću. Dalje, učesnicima su predavači predstavili analizu stanja sakupljača sekundarnih sirovina nakon čega su sa učesnicima radili na izradi SWOT analize. Bilo je i više riječi o načinu udruživanja sakupljača, kao i o javnom zastupanju, gdje je korisnicima objašnjeno koja to sve pravila treba da poštuju kako bi na pravi način predstavljali svoje udruženje i svoju zajednicu.

U toku trajanja obuke, korisnici su izražavali veliko zadovoljstvo obukom, predavačima kao i temama koje su čuli u toku trajanja obuke.

Projekat "Waste no chance! Unapređenje zapošljivosti i radnih prava Roma sakupljača sekundarnih sirovina“ je podržan sredstvima Evropske Unije kroz grant šemu Razvoj ljudskih resursa za 2012-2013 (Implementacija projekata obuke i zapošljavanja osoba sa invaliditetom i RE populacije). Ugovor o sprovođenju je potpisan sa Ministarstvom finansija - Direktoratom za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći. Ministarstvo rada i socijalnog staranja je institucija zadužena za praćenje sprovođenja ovog projekta, ali i cijele grant šeme.

Zanimljivosti

Prev Next

VESELIN SEJDOVIĆ - NEKAD I SAD

Nekada je plesao sa prelijepom Merimom Isaković, a danas "pleše" po nikšićkim lokalima i prosi. Veselin Sejdović, šezdesettrogodišnji Nikšićanin, jedan od rijetkih kazandžija u gradu pod Trebjesom, 1979. godine bio je statista u čuvenom filmu Živka Nikolića “Jovana Lukina”.

SVJETSKE ZVIJEZDE ROMSKOG PORIJEKLA

Indiju su napustili u 10. vijeku, a danas uglavnom naseljavaju Evropu. Prema nekim podacima ima ih oko 10 miliona i to najviše u Rumuniji (550.000), Bugarskoj (350.000) i Češkoj (210.000),...

ROMSKI PJESNIK IZ CRNE GORE – RUŽDIJA SEJDOVIĆ

Ruždija Ruso Sejdović, koji je rođen u Kučima (Liješta) kod Podgorice, a živi i radi u Njemačkoj, jedan je od rijetkih Roma sa ovih prostora koji piše i stvara na...

SLAVNA ROMSKA UMJETNICA – ESMA REDŽEPOVA

Velika i neponovljiva ESMA REDŽEPOVA, UNESCO-va ambasadorka, koja je dva puta predložena za Nobelovu nagradu za mir. Kraljica romske muzike i Roma, iza sebe ima svjetsku reputaciju koju je stvarala...

Romacted

Trenutno nema clanaka