restorani podgoricacar rental montenegro

Sertifikati za 26 dugotrajno nezaposlenih žena u oblasti izrade ukrasnih predmena, nakita i preduzetničkih znanja i vještina

NVO Mladi Romi u prartnerstvu sa NVO Ruke danas su organizovali konferenciju u svrhu predstavljanja dosadašnjih aktivnosti sprovedenih u okviru projekta „Povećanje zapošljivosti dugotrajno nezaposlenih žena – Dorra Nuova“. Tom prilikom dodjeljeni su sertifikati za 26 žena sa evidencije Biroa rada koje su stekle zanimanje - Izrađivačica ukrasnih predmeta i nakita.

 

Prigodnom svečanošću sertifikate su dodijelili direktorica Biroa rada u Herceg Novom Maja Bakrač, službenica Ministrastva rada i socijalnog staranja Biljana Kovačević, direktor ZOPT-a – Centra za obrazovanje i trening odraslih - Slaven Ćipranić .

Osnovni cilj ovog projekta je doprinos unapređenju ekonomskih i socijalnih prava Romkinja i ostalih dugotrajno nezaposlenih žena kroz uključivanje na tržište rada. Projekat doprinosi povećanim mogućnostima njihovog zapošljavanja i samozapošljavanja, što je omogućeno kroz niz treninga, obuka, radionica, izgradnju partnerstava, kao i saradnju sa relevantnim organizacijama civilnog društva.

Projekat je podržan sredstvima Evropske unije kroz grant šemu "Mladi, žene i dugoročno nezaposleni na tržištu rada", koja se realizuje u okviru Operativnog programa „Razvoj ljudskih resursa 2012-2013“, a koji se finansira iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Projekat je započeo početkom novembra 2016. godine potpisivanjem ugovora o sprovođenju sa Ministarstvom finansija- Direktoratom za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći. Ministarstvo rada i socijalnog staranja je institucija zadužena za praćenje sprovođenja ovog projekta, ali i cijele grant šeme”.

Kroz ovaj projekat, eksperti ZOPTa - Centra za obrazovanje i trening iz Podgorice su putem radionica i praktične obuke, prenosili svoja znanja ženama u oblasti izrade nakita i rukotvorina, finansijskog upravljanja i administracije, menadžmenta i marketiga.

Nakon završene obuke iz pomenutih oblasti, polaznice projekta će nastaviti sa praktičnom obukom u periodu od šest mjeseci. Na taj način će imati priliku da stečeno znanje i vještine pretoče u unikatni nakit i rukotvorine koje će svoje mjesto naći na sajmovima i feštama, kao i promotivnim štandovima u Herceg Novom, Kotoru i Tivtu.
Na pomenutoj konferenciji, Mladi Romi svečano su obilježili 12 godina svoga postojanja i rada i ukazali na dosadašnje uspjehe organizacije i dalje planove.

Zanimljivosti

Prev Next

VESELIN SEJDOVIĆ - NEKAD I SAD

Nekada je plesao sa prelijepom Merimom Isaković, a danas "pleše" po nikšićkim lokalima i prosi. Veselin Sejdović, šezdesettrogodišnji Nikšićanin, jedan od rijetkih kazandžija u gradu pod Trebjesom, 1979. godine bio je statista u čuvenom filmu Živka Nikolića “Jovana Lukina”.

SVJETSKE ZVIJEZDE ROMSKOG PORIJEKLA

Indiju su napustili u 10. vijeku, a danas uglavnom naseljavaju Evropu. Prema nekim podacima ima ih oko 10 miliona i to najviše u Rumuniji (550.000), Bugarskoj (350.000) i Češkoj (210.000),...

ROMSKI PJESNIK IZ CRNE GORE – RUŽDIJA SEJDOVIĆ

Ruždija Ruso Sejdović, koji je rođen u Kučima (Liješta) kod Podgorice, a živi i radi u Njemačkoj, jedan je od rijetkih Roma sa ovih prostora koji piše i stvara na...

SLAVNA ROMSKA UMJETNICA – ESMA REDŽEPOVA

Velika i neponovljiva ESMA REDŽEPOVA, UNESCO-va ambasadorka, koja je dva puta predložena za Nobelovu nagradu za mir. Kraljica romske muzike i Roma, iza sebe ima svjetsku reputaciju koju je stvarala...

Romacted

Trenutno nema clanaka