restorani podgoricacar rental montenegro

Održan četvrti po redu Forum teatar

U okviru projekta „Pobijedi svoju predrasudu!” NVO Mladi Romi je u saradnji sa Debatnim klubom Fakulteta Političkih Nauka „Agora” organizovala četvrti po redu forum teatar pod nazivom ,, Da si na mom mjestu...”. Forum teatar je održan 09.05.2017. u Svečanoj sali Gimnazije,, Slobodan Škerović” u Podgorici, sa početkom od 12h.

Forum teatar predstavlja interaktivni igrokaz kojim se nastoji ukazati na neki problem koji postoji u zajednici. U ovom slučaju, kroz život dvije romske porodice predstavili smo nekoliko uobičajenih situacija sa kojima se svaka romska porodica suoči makar jednom u životu. Publika je imala priliku da svojim učešćem u samoj predstavi i u diskusijama da svoj doprinos savladavanju uobičajenih predrasuda koje postoje u našem društvu kada su u pitanju Romi.

Forum teatar je predstavio društveni, privatni, poslovni i emotivni život Roma i uticaj kojim većinska zajednica na određeni način ograničava i narušava integritet njihove zajednice kao i integritet pojedinaca iz te zajednice. Doprinos publike bio je od ključnog značaja za uspješnost Forum teatra i naše namjere da doprinesemo pozitivnoj promjeni društvene svijesti i pobijeđivanju predrasuda koje postoje kada je romska populacija u pitanju.


Projekat „Pobijedi svoju predrasudu“ koji se implementira od septembra 2016. do maja 2017. godine, ima za cilj da doprinese podizanju svijesti o neophodnosti suzbijanja diskriminacije, rasizma i negativnih predrasuda koje se vezuju za romsku populaciju i realizuje se zahvaljujući Programu malih grantova Komisije za demokratiju Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici.

Zanimljivosti

Prev Next

VESELIN SEJDOVIĆ - NEKAD I SAD

Nekada je plesao sa prelijepom Merimom Isaković, a danas "pleše" po nikšićkim lokalima i prosi. Veselin Sejdović, šezdesettrogodišnji Nikšićanin, jedan od rijetkih kazandžija u gradu pod Trebjesom, 1979. godine bio je statista u čuvenom filmu Živka Nikolića “Jovana Lukina”.

SVJETSKE ZVIJEZDE ROMSKOG PORIJEKLA

Indiju su napustili u 10. vijeku, a danas uglavnom naseljavaju Evropu. Prema nekim podacima ima ih oko 10 miliona i to najviše u Rumuniji (550.000), Bugarskoj (350.000) i Češkoj (210.000),...

ROMSKI PJESNIK IZ CRNE GORE – RUŽDIJA SEJDOVIĆ

Ruždija Ruso Sejdović, koji je rođen u Kučima (Liješta) kod Podgorice, a živi i radi u Njemačkoj, jedan je od rijetkih Roma sa ovih prostora koji piše i stvara na...

SLAVNA ROMSKA UMJETNICA – ESMA REDŽEPOVA

Velika i neponovljiva ESMA REDŽEPOVA, UNESCO-va ambasadorka, koja je dva puta predložena za Nobelovu nagradu za mir. Kraljica romske muzike i Roma, iza sebe ima svjetsku reputaciju koju je stvarala...

Romacted

Trenutno nema clanaka