restorani podgoricacar rental montenegro

TIRANA: Regionalni skup o stanovanju Roma

tirana

Na drugom regionalnom okruglom stolu o stanovanju Roma koji je održan 27 - 28. februara u Tirani, učestvovala je i delegacija iz Herceg Novog - potpredsjednik opštine, Jovan Subotić, sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu Vesna Samardžić i predstavnici Roma - Samir Jaha i Almir Tahiri.  

Ovim okruglim stolom okončan je projekat  "Najbolje prakse za integraciju Roma na zapadnom Balkanu" koji je finansirala Evropska Unija, a implementirao OEBS - Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Predstavnici naše opštine imali su priliku da predstave rezultate lokalne studije stanovanja romske i egipćanske populacije u Opštini Herceg Novi na sastanku radne grupe za učešće u procesima  planiranja. Studija je u protekloj godini urađena u saradnji sa NVO Mladi Romi, CEDEM-om, i Fondacijom za otvoreno društvo iz Budimpešte. Menadžer projekta ove studije ispred Opštine Herceg Novi bio je Jovan Subotić. Studija je u Tirani izuzetno dobro prihvaćena, uz odavanje priznanja za dobar rad i podsticaje za daljim aktivnostima u ovoj oblasti.

Ova studija naći će se i pred odbornicima Skupštine opštine na  sjednici koja je zakazana za 11. mart. U njoj je dat detaljan prikaz stanovanja Roma u opštini Herceg Novi uz set preporuka za dalje aktivnosti u ovoj oblasti. Ovaj dokument će poslužiti i kao osnova za sledeće međunarodne projekte sa ciljem jačanja integracije Roma i unaprjeđenja njihovih stambenih uslova. 

Istraživanjem je ustanovljeno da u našoj opštini živi 319 lica romske ili egipćanske nacionalnosti u ukupno 56 romskih domaćinstava.

Zanimljivosti

Prev Next

VESELIN SEJDOVIĆ - NEKAD I SAD

Nekada je plesao sa prelijepom Merimom Isaković, a danas "pleše" po nikšićkim lokalima i prosi. Veselin Sejdović, šezdesettrogodišnji Nikšićanin, jedan od rijetkih kazandžija u gradu pod Trebjesom, 1979. godine bio je statista u čuvenom filmu Živka Nikolića “Jovana Lukina”.

SVJETSKE ZVIJEZDE ROMSKOG PORIJEKLA

Indiju su napustili u 10. vijeku, a danas uglavnom naseljavaju Evropu. Prema nekim podacima ima ih oko 10 miliona i to najviše u Rumuniji (550.000), Bugarskoj (350.000) i Češkoj (210.000),...

ROMSKI PJESNIK IZ CRNE GORE – RUŽDIJA SEJDOVIĆ

Ruždija Ruso Sejdović, koji je rođen u Kučima (Liješta) kod Podgorice, a živi i radi u Njemačkoj, jedan je od rijetkih Roma sa ovih prostora koji piše i stvara na...

SLAVNA ROMSKA UMJETNICA – ESMA REDŽEPOVA

Velika i neponovljiva ESMA REDŽEPOVA, UNESCO-va ambasadorka, koja je dva puta predložena za Nobelovu nagradu za mir. Kraljica romske muzike i Roma, iza sebe ima svjetsku reputaciju koju je stvarala...

Romacted

Trenutno nema clanaka